Šta je to Bosna- specijalna jedinica MUP’a

-Istorijat jedinice Bosna!

Specijalna jedinica Ministarstva Unutrasnjih poslova BiH-Odred policije ,,BOSNA”, je izrasla iz predratne Republičke specijalne jedinice, nastale 1982 godine.

Kao i većina evropskih policijskih specijalnih jedinica, koje su nastale kao odgovor na plimu terorizma, i ova jedinica je bila formirana od nadprosječno sposobnih policajaca, moderno opremljenih i vrhunski obučavanih te uvježbavanih, spremnih da se efikasno suprotstave opasnostima terorizma.

Uvijek je bila pod komandom zakonite policije Ministarstva unutrasnjih poslova BiH.

Predratni, a kasnije i aktivni ratni sastav, činili su policajci sa završenom srednjom policijskom školom ili sa bar završenim šestomjesečnim policijskim kursom. Oni su činili većinu komandnog kadra.

Rezervni sastav je bio angažovan u skladu sa Zakonom o unutarnjim poslovima. Prije rata činili su ga aktivni policajci Ministarstva unutarnjih poslova BiH iz policijskih stanica, a u ratu i sami građani Sarajeva i BiH.

U obuci i pripremanju ova jedinica ugledala se na njemačku policijsku Specijalnu jedninicu GSG-9.

Prije rata i agresije na BiH, ova jedinica je efikasno izvršila mnoga hapšenja opasnih kriminalaca i osumnjičenih za razbojništva i ubistva te razriješila je više složenih talačkih kriza. Taoci su bili oslobođeni i otmičari živi uhapšeni, a samo jedan specijalac je bio teško ranjen.

Na zahtjev srpskog političkog vrha, odlaskom skoro polovine specijalaca, srpske nacionalnosti, pod vodstvom komandira čete za specijalne namjene Milenka Karišika, također iz jedinice Bosna, početkom Aprila 1992 godine i njihovim napadom na policijsku školu na Vracama,u Sarajevu otpočeo je rat!

Tadašnja specijalna jedinica je novu bazu uspostavila u Domu Policije. Prvih dana rata, ogroman broj patriota, svih nacionalnosti, među njima i značajan broj Srba, tražio je da bude primljen u ovu jedinicu. Primljeni su većinom sportisti, i to strogom selekcijom.

Jedinica ubrzo narasta na blizu hiljadu pripadnika. Prijeratni i prvi ratni komandant je Dragan Vikić.

Sarajevo je postalo grad opkoljen srpskom vojskom.

Jugoslovenska armija(JNA) se u potpunosti transformisala u srpsku vojsku, te sa gotovo potpunim oficirskim kadrom, desetinama hiljada dobro naoružanih vojnika. Sa mnoštvom tenkova, transportera, artiljerije, helikoptera, aviona i sve pripadajuće tehnike stavila se u službu ostvarivanja velikosrpskih ciljeva. Gotovo pola miliona građana svakodnevno bivaju izloženi nezamislivom teroru i patnjama. Bez struje, vode, plina, telefonskih veza. Bez hrane i lijekova, napadnuti puščanom, tenkovskom paljbom, bombama, modificiranim raketama, pješadijskim i svakodnevnim artiljerijskim napadima.

I tako…

Više od hiljadu dana…

Opsada kakvu ne pamti civilizacija do tada, od Drugog svjetskog rata.

Specijalna jedinica Bosna i njene interventne grupe i timovi, borili su se na najkritičnijim mjestima odsutne odbrane grada Sarajeva.

Obučeni za antiterorističku borbu, naoružani lakim pješadijskim naoružanjem i protivoklopnim sredstvima bili su garant sigurnosti grada. Građani su znali, prisustvo borbenih timova Bosne uljevali su sigurnost svima, kako građanima tako i suborcima iz drugih patriotskih jedinica. Po komandantu, građani su ih zvali ,,Vikićevci,,. Tamo gdje su se oni borili građani su mogli mirno spavati.

Prvi poginuli bosanski specijalac bio je Ozrenko Mandić-Buco koji je od velikosrpske vojske branio svoju domovinu Bosnu.

Vinko Šamarlić, predratni specijalac, vrhunski sportista i olimpijac samo dan uoči odlaska u Barcelonu na Olimpijske igre, gine u pokušaju deblokade grada. Mirsad Fočo, alpinista, učitelj skijanja, gorski spasavalac, gine za svoju Bosnu.Tufo Dalila, djevojka, gine kao pripadnik Specijalne jedinice. Do kraj rata Odred policije Bosna, kao regularna policijska Specijalna jedinica RBiH sa drugim ratnim komandantom Kemalom Ademovićem, dva puta ranjenim u borbama, bori se širom Bosne u sklopu Armije BiH najviše u sklopu vojnih operativnih zadataka, a jednim djelom i u borbi protiv kriminala, trgovine drogom, šverca,r atnog profiterstva, teškog kriminala…

Specijalci su kao bosanci i hercegovci,umalo kasno,uvidjeli namjeru rastakanja Bosne i Hercegovine,uništenja čitavog jednog naroda(Bošnjaka)i svih rodoljuba i patriotabez obzira na nacionalnu pripadnost.

Neminovnost borbe protiv zla, na strani dobra. a neopterećeni strahom od poraza jer nisu imali šta izgubit’, do golog života, specijalci su pobjedili!

Zajedno sa svim dobrovoljcima, patriotima i građanima.

Specijalna jedinica Bosna ima nemjerljiv doprinos odbrani grada Sarajeva, te je značajno doprinjela uspješnoj borbi Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.

Jedna je Bosna!

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments

    Tag Cloud